woensdag 26 december 2012

Jongerentaal

Ik wil jullie nog even bewust maken dat jongerentaal echt wel blijft groeien volgens mij.

Jongeren zijn taalveranderaars.

Jongerentaal is een taalvorm die jongeren zelf bedenken. Hieronder vallen straattaal, MSN-taal en sms-taal. Deze vormen van jongerentaal verschillen wel van elkaar:
  • Bij straattaal gaat het om markeringen waarmee je je onderscheidt van de groep.
  • Bij sms’en gaat het vooral om afkortingen zoals ff (even) en idd (inderdaad), er kunnen nou eenmaal 160 tekens in een smsje.
  • MSN-taal gaat vooral om snel typen, het gebruik van emoticons of smileys en bijvoorbeeld cijfers in plaats van letters (n8 in plaats van nacht, 3 in plaats van de letter E).
Volgens mij zal jongerentaal nooit meer verdwijnen. Het is tegenwoordig zo hip en handig. Wat is er nog handiger voor een jongere dan woorden gebruiken dat hun ouders niet begrijpen? Zo hebben jongeren het gevoel dat ze toch nog privacy hebben. Ook ik gebruik jongerentaal. Niet omdat ik iets te verbergen heb voor mijn ouders maar dan gewoon omdat het handig is. Ik denk maar aan een sms'je. Het is veel rapper klaar wanneer je gebruik kunt maken van afkortingen. Dit heeft alleen maar voordelen, het is rap, en je hebt minder lange berichten. Ook zal de jongerentaal steeds veranderen. Het is een taal dat jongeren uitvinden.

Hier kunt u de site vinden waar ik wat informatie uit genomen heb.

'W8 ik wil nog ff iets kwijt. Tis tch handig e da taalke.'

Uitstapje: Bosdag

Op woensdag 17 oktober mochten alle 1ste jaars op bosdag.
De dag was eerst niet zo goed begonnen, het was een regenactige dag en alles lag er maar wat modderachtig bij. Maar toch hebben we heel wat plezier beleefd. Onze dag was ingedeeld in opdrachtjes die je moest doen. We hebben de temperaturen, de vochtigheidsgraad,... gemeten van het bos en dit vergeleken met een open veld. Ook hebben we diertjes mogen zoeken en bekijken.

Er was ook een een paddenstoelenwandeling waar we allerlei paddenstoelen tegenkwamen en ook wij mochten zoeken naar paddenstoelen. Het was een leuke wandeling en dan vooral op kleuterniveau ze gids had gebruik gemaakt van het verhaaltje van kabouter Pinnemuts en had a.d.h.v. dit verhaal stopplaatsen gemaakt met de juiste paddenstoel waar we over zouden leren.

We hebben ook bijgeleerd over dieren, bladeren, bomen en vruchten van bomen,... en dit mochten we dan ook eens proberen  over te brengen naar kleuterniveau. Ook hebben we bomen mogen aanvoelen. Op deze afbeelding rechts ziet u Mathij aan een boom voelen met een blinddoek, hier was de bedoeling dat hij deze boom dan terug kon terugvinden. En dit deed Mathijs heel goed!

 
Ik vond het echt een leuke dag en heb hier heel wat begeleerd. Ook vind ik het goed dat er zo'n dag bestaat want zo beschermen we als het ware ook het bos. Op zo'n dagen wordt er uitvoerig gevraagd om niet kapot te maken, over te plukken zodanig dat het bos op zijn geheel blijft.


'Ook mij kunt u in het bos terugvinden hoor Kimberly. Blijven zoeken!'

Muzisch project: Sam en de doos met chocolaatjes


Twee maanden lang hebben wij ons muzisch project voorbereid.

Het muzisch project is een onderdeel van het vak muzische grondhouding. Dit vak draait rond vijf gegevens: muziek, drama, beeld, muzisch taalgebruik en bewegingsexpressie. en deze zaken kun je dan maar ook best over beschikken als je kleuterleid(st)er wilt worden.






Het was de bedoeling dat we a.d.h.v. een draaiboek ons muzisch project op poten zetten. Eerst werd er enorm gebrainstormd over wat we precies wouden en vooral welk boek we wilden kiezen voor ons thema. Dit werd uiteindelijk het boek 'Sam en de doos met chocolaatjes'. We waren meteen allemaal eens dat we graag wouden werken met een niet realistisch chocolademonster. Namelijk een kleuter die te veel chocolade at en overal chocolade morste en zo een chocolademonster werd.

Mijn rol was die van een klein meisje Sara die droomde over chocolade en steed meer chocolade vroeg. Ik speelde het verwende, boos meisje die alles krijgt wat ze maar wilt.

In ons toneeltje gebruikten we een vervormd liedje. Het liedje van Broeder Jacob kreeg een heel andere tekst van ons. 'Chocolade chocolade, ik eet chocolade, ik eet chocolade, ham ham ham, ham ham ham'. Ook staken we er een mimespel in. Dit was het idee van Steef want hij wou graag eens iets anders dan gewoon een toneel dus had hij ons dit voorgesteld. En daar maakten we dan ook gebruik van.

Ik kan jullie verzekeren dat ik het een enorm leuk en leerrijk project vond om te doen. Natuurlijk waren er heel wat ups en downs maar het resultaat mocht er zeker zijn. Het was fantastisch om ons optreden te mogen geven in Mivalti een begeleidingscentrum voor mensen met een beperking. Deze mensen waren zo in de wolken van onze optredens echt leuk om te zien. Hier kunt u de site ziet van Mivalti.

Liedje: Clowntje Piet

Hier heb ik nog een liedje dat ik persoonlijk heel leuk vind voor kleutertjes. Het liedje heet 'Clowntje Piet' Het is een liedje over een clowntje die heel veel verdriet heeft omdat zijn ballon stuk is. Maar dan komt er een circusdirecteur die hem een nieuwe ballon heeft en clowntje piet is daarom terug heel blij.

Het is een liedje die aantoont dat je iemand heel blij kunt maken met kleine dingen. Je kunt er de kindjes bij laten stil staan en eens vragen wie zij al zo blij hebben gemaakt. Ook is het een liedje waar je bij het blazen van de ballon het kunt uitbeelden wat de kinderen natuurlijk heel leuk vinden.
Hier even de songteskt van het liedje.

Clowntje Piet heeft verdriet
Hij vertoont zijn kunstjes niet
Zijn balon die is stuk
Tjonge, tjonge wat een ongeluk

En toen kwam de directeur van het circus
En die gaf clowntie Piet een nieuwe ballon
Toen kon clowntje Piet weer lachen..

Boem reteketet, Boem reteketet
Het clowntje kon weer lachen
Boe reteketet, Boen reteketet
Het clonwtje heeft weer pret



Ook is er een filmpje waar je twee kleuterjes het liedje vol enthousiasme ziet zingen heel leuk om te zien en dit filmpje kunt u hier bekijken.

Artikel: Het West-Vlaamse dialect

'Volgens een nederlandse dialectoloog is het zo dat we binnen 200 jaar allemaal West-Vlaams zullen spreken.'
Dit kunt u in dit artikel terugvinden.

Het is inderdaad zo dat het West-Vlaams steed meer en meer gebruikt wordt. Ik persoonlijk vind dat je het West-Vlaams tegenwoordig vooral bij de jeugd te horen krijgt. Het is een soort taal voor jongeren. Jongeren vinden het West-Vlaamse dialect hip, cool, stoer... en dit merk je ook goed want ze gebruiken het dan ook volop. Maar ook vind u het West-Vlaamse dialect terug bij oudere mensen het is dus een taal voor iedereen. Wel ben ik het niet eens met deze gedachte dat binnen 200 jaar iedereen West-Vlaams zal spreken. Het frans is natuurlijk ook enorm populair en zal volgens mij nooit verdwijnen.

Persoonlijk zou ik ook niet willen dat iedereen dit dialect spreekt. Ik vind het leuk dat ieder zijn eigen dialect heeft dit maakt ons ook zo verschillend. Ik zou het alleen maar jammer vinden dat al deze andere dialecten zouden verdwijnen.

Hier kunt u nog eens het filmpje van Gerrit Callewaert bekijken dat ook getoond werd in de les.

'Wuk zeggen ze toch allemale dikn zever die dialectogen.'

Enqûete: Mijn vriend

Ik heb samen met mijn vriend een enqûete ingevuld. Hier kunt u de resultaten zien:

Mijn vriend is van het jaar 1993 en is geboren te waregem. Nu woont hij in zulte en heeft nog nergens anders gewoont. Zijn moeder heeft goed onderwijs gehad en heeft ook de kans gekregen om een diploma middelbaar te behalen. Ook zijn vader heeft een goed diploma behaald en is nu mecanicien.

verstoppertje: standaardnederlands
katsen: actief dialect
renne: actief dialect
koprol: standaardnederlands
hinkelen: standaardnederlands
slere: passief dialect
vlieger: standaardnederlands
pekkelen: passief dialect
(proppenschieter) onbekend
katopult: standaardnederlands

Mijn conclusie is dat mijn vriend over het algemeen standaardnederlands praat met hier en daar wat invloed van het west-vlaamse dialect.


woensdag 24 oktober 2012

Museum: Het huis van Kina

Dag beste bloggers,
Kimberly had als opdracht voor muzische grondhouding 3 cultuurproeven te doen.
Voor 1 van die cultuurproeven ging ze naar het museum 'Het huis van Kina'. Dit is een tentoonstellingsmuseum voor kleuters.

Het huis van Kina is echt een aanrader voor kleuterleid(st)er of ouders. Het museum is gemaakt speciaal op kleuterniveau. De kleuters kunnen er heel wat doen en bijleren over paddenstoelen, bijen en spinnen.
Ook zijn er opdrachten voorzien, filmpjes, verschillende hoeken waar ze iets mogen knutselen en zoveel meer.

Hier zie je de eerste zaal waar het over het thema spinnen gaat. Hier is alles in het groot uitgebeeld, de kinderen kunnen niet alleen foto's of prenten zien van spinnen maar ook echte zien. De gids leert de kleuters zaken bij over de spin. Zoals dat een spin 8 poten heeft, een insect is…
 


 

 
 
 

De tweede zaal gaat over de paddenstoelen. Persoonlijk was dit mijn lievelingszaal. Alles is zo mooi voorgesteld. Ik wist niet waar eerst gekeken. Je had een zelfgemaakt filmpje over de paddenstoelencyclus heel mooi gemaakt a.d.h.v. kleuters die ballet deden echt de moeite waard. Ook waren er verschillende hoeken aanwezig waar je naar een Disneyfilm kon kijken waar paddenstoelen in voor kwamen. Ook konden ze zelf een paddenstoel maken met klei en konden deze dan meenemen of in het museum een plaatsje geven. Er waren tal van mogelijkheden om te doen.

 
Dan had je ook nog een derde zaal waar het over de bijen gaat. Hier leerden ze kennis maken met wat een imker is en hoe een bij honing maakt.
 



 

 

 

 
Hier geef ik jullie nog eventjes de site mee van 'Het huis van Kina'

Topboek: Ik vind je lief, mama

Achterflap: 'Kleine beer kan haast niet wachten om zelf op onderzoek uit te gaan en hij heeft al helemaal geen tijd om naar de goede raad van Mama Beer te luisteren. Maar als hij merkt dat hij toch nog niet alles zelf kan, staat Mama Beer gelukkig voor hem klaar.'





Het is één van mijn favoriete boekjes omdat de prenten echt heel mooi zijn uitgewerkt en je heel wat intonatie kunt leggen in dit boek. Ook is het een tof verhaal over een beertje die op avontuur gaat samen met zijn mama. Ze springen op stenen, vangen vissen, vallen in het water... ze maken heel wat plezier. Dit is een boekje voor kleuters vanaf 3 jaar.


Dit ziet er inderdaad wel een mooi boek uit. Zou iemand het voor mij willen voorlezen? Hihi..





 

zaterdag 20 oktober 2012

Uitstap: Museum en Planckendael


Op donderdag 11/10/2012 gebeurde er iets speciaals voor de studenten van Katho Tielt. Ze moesten namelijk eens niet op de schoolbanken zitten. Er was een uitstap gepland om een museum en een Zoo te bezoeken . Iedereen had er enorme zin in, we konden allemaal niet rap genoeg op de bus zitten.
Na een 30-tal minuten rijden kwamen we aan bij ons eerste stoppunt. Dit was het Museum van Schone Kunsten. Zelf ben ik niet bepaald iemand die in mijn dagelijks leven uit vrije loop eens een museum zou gaan bezoeken. Maar ik sta er wel altijd voor open om dit te doen samen met school.
Er hing een toffe sfeer in onze groep we leerden namelijk onze medestudenten wat beter kennen wat altijd wel leuk is in het begin van een nieuwe school en nieuwe klas. Het is een groot museum en bestond nog eens uit 2 delen. We zagen het Lams Gods en hoorden er verhalen over wat ik persoonlijk het interessantste vond van de hele gidstour.
Ook zagen we een groot aantal schilderijen en leerden de betekenis erachter te zoeken.
Na dit alles, moesten we naar de overkant van de straat waar het 2de deel van het museum gelegen was. Dit was het museum van wat meer hedendaagse kust. Dit is wel eens leuk om te zien maar zelf zie ik er niet echt de ‘kunst’ van in.

 
Toen was het tijd om met zijn allen terug naar de bus te gaan. Tijd voor Planckendael. Wel was het een goed uurtje rijden maar dit hadden we er allemaal voor over. Iedereen zag het zitten om daar lekker te picknicken en de dieren te bezichtigen. Nadat onze maagjes goed gevuld waren stonden we allemaal klaar voor de tour rond Planckendael. We zagen tal van dieren. Er waren...
 
dieren met een enorme grote slurf, helemaal grijs en super groot... olifanten ! 
 
 
Ook waren er van die ‘OEOEOE’ dieren, lekker zacht en springen van de ene tak naar de ander. Dat waren de apen.

 
Maar er liepen niet alleen mooie en bekende dieren rond, neen hoor ook waren er zo van die dieren heel dik net een koe. Mat een vacht niet zo mooi dit zijn natuurlijk de bizons.

 
Dan hadden we ook nog dieren heel gevaarlijk, groot en sluw, scherpe tanden dit waren de leeuwinnen.
 

En van die diertjes met zwarte en witte strepen deze zijn de zebra's.


Natuurlijk zagen we ook vogels en allerlei andere diertjes. En dan kwam het einde van onze dag eraan. Nog vlug wat snoepjes kopen voor we op de bus en de terugrit kon van start gaan.

Ik wil ook naar Planckendael!
Behalve ben ik een beetje bang van die gevaarlijk leeuwin.
Bij haar blijf ik maar beter uit de buurt denk ik.
Zou ze kikkertjes als mij lusten?

Hier kunt u de site van het Museum van Schone Kunsten terugvinden en de site van Planckendael.

dinsdag 16 oktober 2012

Welkom beste bloggers

Dag beste bloggers,

welkom op mijn blog kleuterfantasie'tjes.
Ik ben Kimberly Ghistelinck en ben een eerstejaars studente van Katho Tielt. Ik koos voor deze opleiding omdat ik echt verzot ben van kleuters en in mijn vorige opleiding namelijk GWW mochten we 3 stages doen. Daarvan was 1 stage in de kleuterschool en ik was meteen verkocht.

Hier zie je Keroppi het kikkertje en hij staat helemaal te springen om jullie wegwijs te maken op mijn blog.

Veel plezier iedereen!!